Zavojsko jezero – U srcu Stare planine

zavojsko jezero

Zavojsko jezero je jedan od najvećih turističkih potencijala Stare planine. Odavde se pruža pogled na Midžor i Babin zub. Tokom leta na Zavojskom jezeru se mogu videti mnogi šatori i improvizovani kampovi. Ovde se pored kupanja i ribolova možete zabaviti i raznim sportskim aktivnostima.

Gde se nalazi Zavojsko jezero?

Jezero se nalazi 17 km od Pirota u jugoistočnoj Srbiji. Smestilo se na srednjem toku reke Visočica, na Stroj planini. Njegove pritoke su Visočica, Belska reka i Gostuška reka.

zavojsko jezero

Nastanak jezera

Zavojsko jezero je pored Jovačkog jedino urvinsko jezero u Srbiji nastalo koluvijalnim procesom. 1963. godine došlo je do klizišta zbog obilnih padavina tokom zime. Ovom prilikom nastala je prirodna brana koja je pregradila reku Visočicu. Tada je potopljeno i selo Zavoj, po kojem je jezero i dobilo ime.

Prirodna brana bila je jako nestabilna, zbog čega je pretilo izlivanje vode koja bi poplavila sva okolna mesta. Pretpostavlja se da bi bio ugrožen čak i Niš. Zahvaljujući brzom delovanju, do toga nije došlo, i prirodna brana koja je tada iznosila 50 metara je nadograđena. Trenutna visina ove brane iznosi 86 metara.

 

Pogled na Zavojsko jezero

U blizini Zavojskog jezera postoje dva vidikovca sa kojih se pruža prelep pogled na jezero. Vidikovac Kozji kamen nalazi se 18 km od Pirota, na 1180 metara nadmorske visine, i jedan je od vrhova planine Vidlic.

Drugi vidikovac sa kojeg se jasno vidi Zavojsko jezero je vidikovac Smilovica. Put je jasno obeležen, na putu do Zavojskog jezera nailazite na tablu sa putokazom za vidikovac Smilovica. Nalazi se na 1000 metara nadmorske visine.

zavojsko jezero

Zavojsko jezero poseduje veoma čistu vodu. Najveća dubina je 70 metara, dužina je 17 kilometara, a širina 300 metara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *