Bovansko jezero – Sokobanja

Bovansko Jezero - Sokobanja

Bovansko jezero je smješteno uz Sokobanjsku Moravicu blizu sela Bovan, između Sokobanje i Aleksinca. Jezero predstavlja veštačku akumulaciju nastalu izgradnjom brane 1978. godine, kao deo sistema regulacije sliva reke Morave i hidrocentrale „Đerdap“. Ova akumulacija ima dvostruku svrhu: zadržavanje nanosa iz brdskih i planinskih reka, i istovremeno, akumuliranje velikih količina vode.

  • Nalazi se na udaljenosti od 14 km od Aleksinca i 9 km od Sokobanje, duž regionalnog puta koji povezuje Aleksinac, Sokobanju i Knjaževac.
  • Bovansko jezero se proteže na dužini od 8 km, njegova najveća širina iznosi 500 m, a dubina dostiže 50 m. Značajno je napomenuti da je jezero ključni izvor vodosnabdevanja za grad Aleksinac putem postrojenja za prečišćavanje vode.

 
Kroz sve četiri godišnja doba, Bovansko jezero pruža izuzetne mogućnosti za ribolov. Ovaj vodeni raj obiluje raznovrsnim ribljim vrstama poput soma, smuđa, tolstolobika, šarana i mrene, dok se povremeno može uloviti i poneka štuka. Važno je napomenuti da je vožnja čamaca sa benzinskim motorima zabranjena zbog vodosnabdevanja Aleksinca.

Za ljubitelje vodenih radosti, jezero nudi više uređenih plaža idealnih za kupanje. Temperatura vode je prijatna tokom većeg dela godine. Jezero je takođe idealno za veslanje, jedrenje i vožnju pedalina, a potrebna oprema može se iznajmiti na licu mesta. Posebno se ističe jedriličarska regata „Bovan“, koja se održava u aprilu i septembru.

Mogućnosti za smeštaj su raznovrsne. Na obali jezera nalazi se niz objekata za smeštaj, a Sokobanja je udaljena samo pola sata biciklom. Iako postoje mogućnosti za kampovanje, treba imati na umu da kamp prostor nije dovoljno uređen – nedostatak vode, struje i toaleta predstavljaju izazov. Tokom letnje sezone, organizovan je i prevoz do jezera radi olakšanja dolaska posetilaca.

Bovansko jezero predstavlja pravu oazu u kojoj se uživa tokom svakog poseta. Okruženo šumom i prirodnim bogatstvima, ovo je mesto gde se mogu sresti divlje životinje poput srna, zečeva, lisica pa čak i vukova. Ako želite da doživite spoj prirode i vodenih aktivnosti, poseta ovom jezeru je nezaobilazno iskustvo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *