Oblačinsko jezero – Idealno mesto za ribolovce

oblacinsko jezero

Oblačinsko jezero se nalazi u opštini Merošina, na samo 20 km od Niša. Sa površinom od 1 kvadratnog kilometra, ovo jezero dostiže svoju najveću dubinu na sredini, koja iznosi oko 5 metara tokom leta. Tokom zime, nivo vode u jezeru opada, ali se u proleće, tokom otapanja snega sa okolnih planina, nivo vode povećava. Ovo jezero je jedno od najpopularnijih mesta za izlete među Nišlijama.

Oblačinsko jezero

Jedna legenda kaže da je upravo na ovom mestu, uoči Kosovskog boja, Rade Oblačić pripremao svoju vojsku. Tada su se spustili gusti oblaci, što je onemogućilo vojsku da izvrši svoje pripreme.

Ribolov na Oblačinskom jezeru

Oblašinsko  jezero  važi za jedno od najboljih jezera za ribolov. Najpovoljnija mesta za bavljenje ovim sportom su obale jezera. U Oblačinskom jezeru najviše ima babuški i šarana. Tu su i amuri, tolstolobici, beovice…

Ranije su se na jezeru održavala takmičenja mladih sportskih ribolovaca, međutim, zbog sve slabijeg poribljavanja, ova tradicija se izgubila. Svedočimo tome da se srpski turizam u poslednjim godinama poboljšava, a to važi i za Oblačinsko jezero. Sve je više ribolovaca na njemu, i čini se da se stvari polako vraćaju na staro.

Oblačinsko jezero

Po čemu je još poznato Oblačinsko jezero?

U okolini Oblačinskog jezera najbolje uspevaju višnje. Sorta višnje koja ovde raste dobila je naziv Oblačinska višnja i važi za najbolju vrstu za industrijsku proizvodnju. Ovde se održava i manifestacija pod nazivom „Oblačinska višnja“.

Jezero je takođe popularno za pripreme mladih sportista. Od 2014. godine ovde se održavaju fudbalski kampovi za decu do 14 godina. Deca na raspolaganju imaju fudbalski teren, teren za tenis, stoni tenis, stoni fudbal, kao i bazen, bilijar i igračke konzole.

 

Oblačinsko jezero: Turizam i Sport

Na jezeru su se svake godine održavala i takmičenja mladih sportskih ribolovaca što poslednjih godina više nije praksa prvenstveno iz posledica lošeg gazdovanja jezerom. Jezero je ranije redovno poribljavano od strane ribolovačkog udruženja iz Niša, dok od 2010. godine do danas to više ne čini iako trenutno gazduje ovim jezerom.

Od leta 2014. godine Oblačinsko jezero postaje omiljena destinacija za fudbalske kampove namenjene deci do 14 godina koja na raspolaganju u svom trening procesu imaju veliki fudbalski teren, pitch-teren na veštačkoj travi i bazene. Gostima kampa su potpuno besplatno na raspolaganju i sledeći vidovi zabave: tenis (šljaka), stoni tenis, stoni fudbal, bilijar kao i igračke konzole. Zbog navedenog, svi smeštajni kapaciteti Oblačinskog jezera su rasprodati godinu dana unapred i planira se proširenje smeštajnih kapaciteta koji su u ovom trenutku skromnih 60 mesta.

Jezero sa okolinom pruža izvanredne mogućnosti za odmor, zabavu i turizam. U okolini je ranije bio veliki broj voćnjaka (plantaža) sa čuvenom Oblačinskom višnjom dok ih je sada mnogo manje uglavnom zbog otežanih uslova privređivanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *