Lukovska banja – Vazdusna banja ususkana medju brdima

Lukovska banja

Lukovska banja važi za jednu od banja sa najčistijim vazduhom. Ubraja se u vazdušne banje i nalazi se na 700 metara nadmorske visine. Lukovska banja se deli na dva dela i podeljena je prema izvorima. U Gornjoj banji nalazi se 20 izvora vode i smešteni su u zapadnom delu banje, dok se u istočnom delu nalazi 13 izvora i ovaj deo se naziva Donja banja. I na zapadnom i na istočnom delu banje nalaze se po dve bušotine.

lukovska banja

Položaj Lukovske banje

Lukovska banja se nalazi na jugu Srbije, na planini Kopaonik. Najbliže naseljeno mesto je selo Lukovo, po kojem je i banja dobila naziv. Sa svih strana je okružena vrhovima planina i brdima, pa je pogled na Lukovsku banju iz vazduha božanstven. Ovakav položaj doprinosi prijatnim temperaturama u banji tokom cele godine. Klima je umereno-kontinentalna. Leto je prijatno sa nešto nižim temperaturama, dok se zimi sneg često zadržava u samoj banji, dok ga u okolini ima.

Lekovitost Lukovske banje

U Lukovskoj banji se nalazi ukupno 37 izvora vode, što je postavlja na prvo mesto po broju izvora u Srbiji. Temperatura lekovite vode kreće se od 22 stepena pa sve do zavidnih 65. Na osnovu istraživanja zaključilo se da Lukovska banja poseduje vode koje su u zavisnosti od izvora mineralne, ugljenokisele, silicijumske, litijumske ili fluoridne. U zavisnosti od sastava vode zavisi i njihovo delovanje na različita oboljenja.

lukovska banja - zima

Spektar bolesti koje leče vode Lukovske banje veoma je velik. Zbog samog broja izvora i različitosti voda koje iz njih izviru, ovde se mogu tretirati različita oboljenja. Pogodna je za ljude koji imaju probleme sa:

  • -reumom,
  • -krvnim sudovima,
  • -mokraćnim putevima i bubrezima,
  • -krvnim pritiskom,
  • -organima za varenje…

 

lukovska banja - lecenje

Istorija i nastanak

Na osnovu pronalska vodovodnih cevi u ruševinama može se pretpostaviti da su lekovita svojstva Lukovske banje koristili i stari Rimljani. 1924. godine počela je izgradnja prvih banjskih objekata. U početku je ovde izgrađen smeštaj za posetioce i tri kafane. Dvadesetak godina kasnije izgrađeno je kupatilo sa muškim i ženskim bazenom i smeštajem od 18 soba. Ova zgrada je srušena 1980. godine zbog zemljotresa.

Banja se ubrzano razvijala i danas se tamo nalazi i škola, hidroelektrana, hotel…

Turizam u Lukovskoj banji

Ovde možete naći razne zanimljivosti koje vredi videti. Banja ima sedam uređenih prirodnih staza za šetnju, na čijim ćete putevima moći da vidite razne zanimljivosti. Tokom zime ovde možete koristiti i manju ski stazu.

U blizini Lukovske banje nalazi se i Đavolja varoš, koja se pre nekoliko godina našla u užem izboru za svetsko čudo. Banja nudi razne sportsko-rekreativne aktivnosti, a u njenoj blizini možete naći i značajne crkve koje vredi posetiti.

  • Crkva Svetog Mine nalazi se u selu Stava, na 5,5 km od Lukovske banje.
  • Do crkve Svetog Đorđa iz banje se može doći dvema stazama.Duža iznosi 1900 metara, dok je kraća dužine 900 metara, ali je put teži.

Predanje kaže da je ovde Sveti Sava postavio krst i naložio da se izgradi crkva.

  • Tu je crkva Sveih apostola Petra i Pavla koja se nalazi u selu Lukovo. Nju je sagradio kralj Milutin.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *