Vrdnik banja – Najmlađa u Srbiji

Vrdnik Banja

Vrdnik banja smeštena je u prostranom okruženju Vrdnika, u središnjem delu Srema, podno Fruške gore, na nadmorskoj visini od 210 metara. Ova banja udaljena je 74 km od Beograda i 24 km od Novog Sada.

 

Istorija Vrdnik Banje

 

Vrdnik banja je duboko povezana sa eksploatacijom uglja u periodu od 1804. do 1968. godine. Ova delatnost dovela je do narušavanja prirodnih odnosa stena, što je rezultiralo prodiranjem vode u rudarska okna 1929., 1930. i 1931. godine. Voda temperature od 34-36°C brzo je zapunila rudničke hodnike i galerije. Termomineralna voda iz Glavnog južnog okna kasnije je iskorišćena za stvaranje banje.

Zavod za interne bolesti iz Beograda je proveo istraživanja i potvrdio lekovitost ove vode.Iako je banja imala odličan renome i pre toga (1938. godine su izgrađeni prvi banjski objekti), nastupajući procvat je zabeležila od 1981. godine. Tada je osnovan Zavod za specijalnu rehabilitaciju „Termal“, savremeno opremljena zdravstvena ustanova koja raspolaže timom stručnjaka – lekara specijalizovanih za rehabilitaciju, terapeuta i drugog medicinskog osoblja.

 

Fizičko-hemijske karakteristike vode i klima

Voda ima blagu alkalnu reakciju, koju uslovljavaju joni hidroksilnih grupa. Kao koloidno rastvoreni elementi javljaju se silicijum-dioksid, aluminijum-oksid i gvožđe-oksid. Slobodnog ugljen-dioksida nema prisutnog. U manjim količinama voda je bistra i providna, dok u većim količinama može biti zelenkasta. Na osnovu ovih karakteristika, termomineralna voda Vrdnika se svrstava u alkalne, natrijum-magnezijum-hidrokarbonatne hipoterme, sa prisustvom slobodnog vodoničnog sulfata. Klima je umereno kontinentalna, sa malo padavina, odsustvom jakih vetrova i obilnom sunčevom radijacijom od preko 2.200 časova godišnje. Čist vazduh sa visokim sadržajem ozona dodatno svrstava banju Vrdnik u red vazdušnih banja.

Vrdnik Banja - Lečenje

 

Vrdnik Banja – Lečenje

  • Ova voda se uspešno koristi za lečenje vanzglobnih problema kao što su fibrozitis, miozitis i paničulitis, degenerativnih stanja kao što su artroza i spondiloza, kao i hroničnih inflamatornih reumatskih bolesti kao što su progresivni poliartritis i Behterevljeva bolest. Terapija se sprovodi putem kupanja i medikamenata, uz primenu najmodernijih medicinskih instrumenata i procedura.
  • Lečenje se obavlja u Zavodu za specijalnu rehabilitaciju „Termal“, koji je opremljen najsavremenijom opremom za pružanje različitih metoda fizikalne terapije i rehabilitacije, i ima stručni tim sastavljen od lekara specijalista i akupunkturologa.
  • U Zavodu se primenjuju raznolike metode terapije, uključujući ne samo hidroterapiju, već i fizikalnu terapiju, kineziterapiju, parafinsku terapiju, elektroterapiju, foto terapiju, kupke u bazenima sa vodom pod pritiskom, kao i drevnu kinesku metodu – akupunkturu.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *