Vranjska Banja – Topli zagrljaj prirode, lekovitih izvora i istorije

Vranjska Banja

Vranjska Banja smestila se u blistavoj kotlini, zaslužuje svoje mesto među prirodnim draguljima Južne Srbije. Ona povezuje svoje korene sa svim delovima naše zemlje, izvanredna prirodna lepota i dobro iskorišćeni lekoviti resursi ovog područja. Bašta Banjske reke (koja se spaja sa Južnom Moravom) okružena je gustim šumama, i tu se Vranjska Banja uzdiže na 420 metara nadmorske visine. Smeštena među brdima, koja se uzdižu gotovo do 2.000 metara, ova oaza pozitivnih vibracija dodatno se obasjava prirodnim okruženjem. Ima nešto za svakog, kako one koji osećaju doziv prelepih planina, sa vrhovima poput Besne Kobile (1.922 metara nadmorske visine), Besne Kobile – Patarice (1.672 metara nadmorske visine) i Srpske Čuke (1.415 metara nadmorske visine), tako i za one koji žude za toplim lekovitim izvorima.

Vranjska Banja se nalazi na odstojanju od 420 kilometara jugoistočno od glavnog grada Srbije. Njena blizina Nišu (116 kilometara) i rodnim predelima Vranja (samo 10-ak kilometara) olakšava pristup i otkrivanje ovog dragulja. Čak i sa međunarodne strane, Vranjska Banja nije usamljena; povezana je sa Atinom u Grčkoj i Skopljem u Makedoniji preko autoputa Beograd – Atina, samo 5 kilometara od njenih vrela. Prva železnička stanica udaljena je svega 2,5 kilometra. U neposrednom susedstvu, još jedna čarobna Banja – Bujanovačka Banja, stvara bogatstvo lekovitih resursa zajedno sa Vranjskom Banjom. Ovo područje se stvarno izdvaja po lekovitim potencijalima kojima se obilato koristi.

Vranjska Banja – Istorija

U samom srcu istorije, Vranjska Banja pruža svoje dragocene priče. Praistorija je prvi put prepoznala potencijal ovih oblasti. Kroz ostatke urni i keramike, ovo područje je privuklo Dardane, Tračane, Ilire, Kelta, Rimljane, Vizantijce – sve one koji su tragali za mirom i blagostanjem u blizini toplih izvora. Vekovi su prolazili, ali izgrađena banja još uvek nije bila u planu. Turci su joj podarili ime „Ilidža“, iskorišćavajući njene prirodne darove. Tek u osamnaestom veku, zahvaljujući Ćor-Mehmedu i Huseinu, počela je izgradnja banje. Iako se kroz vekove ništa nije značajno promenilo, Vranjska Banja je konačno dobila svoj puni sjaj. Razvoj je bio spor, poput stope vremena, ali su se lekoviti izvori konačno sjedinili sa udobnim smeštajem. Danas, Vranjska Banja zrači toplinom svojih izvora, dok se pamćenje i slava odvijaju kroz priče koje je nosi sa sobom.

Klima Vranjske Banje je pravi miks. Uglavnom je umjereno-kontinentalna, ali se zahvaljujući planinama kao što je Besna Kobila, oseća i podplaninska klima. Leto donosi prijatne, tople dane, dok noći donose osveženje. Zime su blage, zaštićene od oštrih vetrova koji obično napadaju zahvaljujući okolnim brdima. Vazduh je čist i svež, osvežen bujnim šumama i prirodom.

Vranjska Banja je živa svedokinja prošlih vekova. Njena istorija seže unazad do praistorije. Iz tih davnih vremena, topli izvori su privukli mnoge civilizacije, ali tek poveljom Stefana Dušana u četrnaestom veku, ime Vranjske Banje prvi put je zabeleženo. Turska dominacija je dodala svoj pečat i, iako su koristili blagodeti ove oblasti, nisu podigli pravu banju sve do kraja osamnaestog veka. Prvi bazeni, izgrađeni 1842. godine, značili su prve korake ka formiranju prirodnog lečilišta. Njihovu inicijativu nastavio je sin Husein, dodajući treći bazen. Posle oslobođenja od Turaka, Vranjska Banja je zaživela u punom sjaju. Iako je razvoj bio pun uspona i padova, ova banja je sada ponosno ime Južne Srbije.

Lečenje, terapije i lekoviti izvori Vranjske Banje

  • Kada je reč o lekovitim izvorima, Vranjska Banja se stvarno ističe. Njene tople, lekovite mineralne vode su njen zaštitni znak. Ona se diči izvorima koji izbijaju neverovatnom temperaturom od 96°C, čak i više, pretvarajući vodu u pregrejanu paru. Ovaj prirodni blagoslov je bio magnet za posetioce iz celog sveta,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *