Vranje Grad sa Bogatom Istorijom

Vranje

Vranje je šarmantan grad na jugu Srbije, smešten u blizini granica sa Makedonijom i Bugarskom. Ovaj grad se izdvaja po svojoj bogatoj istoriji, kulturnoj baštini i predivnoj prirodnoj okolini. Posetioci mogu uživati u istraživanju brojnih istorijskih znamenitosti, uživati u autentičnoj narodnoj muzici, istražiti okolne planine i reke te doživeti gostoljubivost stanovnika koji će ih srdačno dočekati. Vranje je spoj tradicije i prirode, čineći ga privlačnom destinacijom za putnike svih interesovanja.

Geografski položaj Vranja

Vranje se nalazi u jugoistočnom delu Srbije, u blizini granice sa Makedonijom i Bugarskom. Geografski položaj grada Vranja je specifičan i ima važan uticaj na njegovu klimu, prirodu i istorijski razvoj. Evo nekoliko ključnih geografskih karakteristika Vranja:

 1. Koordinate: Geografske koordinate Vranja su otprilike 42.54° severne širine i 21.90° istočne dužine.
 2. Planinska Okolina: Vranje se nalazi u blizini planinskog regiona Balkana. Na jugoistoku grada, nalazi se planina Kukavica, koja je popularna destinacija za planinare i ljubitelje prirode. Ova planina utiče na lokalnu klimu i pruža prelepe pejzaže.
 3. Reka Vranjska Moravica: Grad je smešten na obalama reke Vranjske Moravice, koja protiče kroz grad i ima važnu ulogu u snabdevanju grada vodom. Ova reka se dalje spaja sa rekom Južnom Moravom.
 4. Blizina Granice: Vranje se nalazi blizu granica sa Makedonijom (Severna Makedonija) i Bugarskom. Ova blizina granica ima uticaj na trgovinu i interakcije između različitih kultura i naroda.
 5. Prirodna Raznolikost: Zahvaljujući svom geografskom položaju, Vranje ima raznovrsnu prirodnu okolinu, uključujući planine, reke i jezera. Ova raznolikost pruža mogućnosti za aktivnosti na otvorenom i turizam.

Ukupno gledano, geografski položaj Vranja ga čini zanimljivim i atraktivnim mestom za posetu, kako za ljubitelje prirode i avanturiste, tako i za one koji žele da istraže bogatu kulturnu i istorijsku baštinu ovog regiona

Poznate Ličnosti Grada Vranja

Vranje, kao grad sa bogatom istorijom i kulturnom baštinom, iznedrilo je nekoliko poznatih ličnosti koje su ostavile značajan trag u različitim oblastima. Evo nekoliko poznatih ličnosti koje potiču iz Vranja:

 1. Bora Stanković (1876-1927): Bora Stanković je bio istaknuti srpski književnik, poznat po svojim delima kao što su „Nečista krv“ i „Iz starog jevrejskog groblja.“ Smatra se jednim od najvažnijih pisaca srpske moderne književnosti.
 2. Rista T. Nikolić (1877-1917), osnivač Srpskog geografskog društva, jedan od najboljih učenika Jovana Cvijića
 3. Milan Vlajinac (1877-1964) profesor univerziteta, agronom, član srpske delegacije na Mirovnoj konferenciji u Versaju
 4. Bakija Bakić (1923-1989), najbolji trubač Balkana, nekoliko godina prva truba Sabora trubača u Guči
 5. Stana Avramović Karaminga, poznati tekstopisac pesme „Dimitrije sine Mitre“.
 6. Staniša Stošić (1945-2008), pevač izvornih vranjskih pesama.
 7. Dimitrije Jovčić (1889~1973), prvi srpski dečji hirurg, akademik SANU, prvi upravnik dečje hirurške klinike u UDK Tiršova 10
 8. Čedomir Marković, pevač narodne muzike
 9. Dragoslav Ražnatović (1941), košarkaški reprezentativac Jugoslavije učesnik LOI 1964. i 1968.
 10. Dejan Stefanović , bivši fudbaler reprezentativac Jugoslavije.
 11. Ivica Jelić (1952), odbojkaški reprezentativac Jugoslavije učesnik LOI 1980.
 12. Srba Stanković (1954), profesionalni bokser, 4 puta bio prvak Jugoslavije, 2 puta osvojio prvenstvo Balkana i 2.mesto na Svetskom prvenstvu u Minhenu
 13. Josip Kuže, poznati fudbalski trene

Ovo su samo neka od imena koja potiču iz Vranja, a grad je dao doprinos različitim oblastima kao što su književnost, umetnost, sport i mnoge druge

Prošlost i Istorija Vranja

Istorija Vranja, grada na jugu Srbije, bogata je i složena, sa tragovima naseljavanja koji datiraju unazad hiljadama godina. Evo pregleda ključnih događaja iz istorije Vranja:

 • Antički Period: Područje današnjeg Vranja bilo je naseljeno u antičkim vremenima. Grad se tada zvao „Kadijevica“ i bio je deo Rimskog Carstva. Ostaci antičkih građevina i termi mogu se pronaći u Arheološkom parku Kale-Krševica.
 • Srednji Vek: Tokom srednjeg veka, Vranje je bilo pod vlašću različitih vlasti, uključujući Nemanjićku Srbiju. Grad je bio pod vlašću Bugara, Vizantije i Osmanskog Carstva u različitim periodima.
 • Osmansko Carstvo: Tokom vekova osmanske vlasti, Vranje je postalo važan trgovački i administrativni centar. Pod osmanskom vlašću, grad je razvijao svoju arhitekturu i kulturu, a neki od istorijskih spomenika iz tog perioda još uvek postoje.
 • Balkanski Ratovi i Prvi Svetski Rat: Vranje je bilo poprište borbi tokom Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. Nakon Prvog svetskog rata, grad je pripao Kraljevini Srbiji.
 • Kraljevina Jugoslavija: Tokom vladavine Kraljevine Jugoslavije, Vranje je nastavilo da se razvija kao važan ekonomski i kulturni centar jugoistočne Srbije.
 • Savremeno Doba: Nakon Drugog svetskog rata i formiranja Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, Vranje je ostalo deo Srbije, a kasnije Republike Srbije nakon raspada Jugoslavije. Tokom devedesetih godina 20. veka, grad je doživeo izazove usled političkih promena i ekonomske tranzicije.

Danas je Vranje moderan grad sa bogatom istorijom i kulturnom baštinom. I dalje privlači posetioce svojim istorijskim znamenitostima, tradicijom narodne muzike i predivnom prirodnom okolinom, čineći ga značajnim mestom na jugu Srbije.

Šta Vranje može ponuditi turistima

Beli Most

Most poznat kao „Most ljubavi“ u Vranju datira iz 1844. godine. Smestio se iznad slikovite Vranjske reke, tačnije u ulici Devet Jugovića, i ponosno se pojavljuje na grbu grada Vranja. Ovaj most predstavlja značajno kulturno dobro i istinsku spomeničku vrednost u istorijskom i kulturnom kontekstu grada.

Kuca Bore Stankovica (Muzej)

Jedan od najvažnijih ikona Vranja i istočne srpske književnosti je nesumnjivo pisac Borisav Stanković. Njegova dela su duboko ukorenjena u realizam i pružaju autentičan prikaz duha ovog grada tokom prelaza iz XIX u XX vek. Bora Stanković je uglavnom stvarao dela koja su odražavala tradiciju i suštinu Vranja, a njegovu sposobnost da verno prenese životni duh grada olakšala mu je činjenica da je često slušao priče svog detinjstva od svoje bake Zlate, koja mu je opisivala izgled „stare“ Vranje.

Bora Stankovic Kuca (Muzej) Vranje

Odrastao u atmosferi porodičnih vrednosti, Bora Stanković je uspeo da autentično prikaže stvarni život kakav jeste. Danas, mnoge institucije u Vranju nose njegovo ime, uključujući gimnaziju, Gradsku biblioteku i pozorište, a čak i jedna ulica u gradu. Njegova kuća u Vranju je transformisana u muzej koji čuva uspomene na njegov život i književno delo, čuvajući ih od zaborava.

Kazandjol Vranje

Kazanđol

Kazandžol je zaštitni plešnjak koji se pruža kao kanjon između dve moguće planine – Pljačkovice i Krstilovice, ograničen Vranjskom rekom. Ovo područje je posebno po svojim mnogobrojnim velikim bazenima, pauzama i kaskadama. Teren je popularan među ljubiteljima prirode i istraživačima i prilagođen je za aktivnosti na otvorenom, uključujući izlete i pešačke staze.

Pašin Konak

Pašin konak je zdanje u Vranju koje je sagradio Rauf-beg Džinoli 1765. godine. Više o njemu možete pročitati na ovom članku.

Borino Brdo

Nedaleko od centra Vranja, na otprilike 2,5 kilometara udaljenosti, smesti se jedno od najatraktivnijih izletišta u našem regionu.

Ovo područje se nalazi na visini od 690 metara nadmorske visine. U prošlosti je ovaj kraj bio potpuno ogoljen, bez drveća, i zvao se Golič.

Međutim, nakon Prvog svetskog rata, ovo brdo je postalo prekriveno borovom šumom. Kasnije je dobilo ime po najpoznatijem Vranjancu, Borisavu Stankoviću, koje i danas nosi.

Borino brdo posebno privlači posetioce tokom letnjih meseci, jer nudi mir i hlad u zagrljaju borove šume, daleko od gradske vreve.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *