Sijarinska banja – Lekovito blago Srbije

sijarinska banja

Sijarinska Banja se nalazi na jugu Srbije. Najbliži veći grad je Leskovac, a od Beograda je udaljena 330 km. Leži u podnožju planine Golja, na obalama reka Banjska i Jablanica, u opštini Medvedja. Sijarinska Banja ima status gradskog naselja.

Banja je smeštena u klisuru, a njena nadmorska visina dostiže 440 metara, dok su mesta oko nje na znatno većoj nadmorskoj visini. Ovaj položaj štiti Sijarinsku Banju od jakih vetrova, a klima je veoma prijatna.

Sijarinska banja – Izvori i gejziri

sijarinska banja

Sijarinska Banja poseduje 26 izvora, od kojih se 18 koristi u terapijske svrhe. Ovih 18 izvora nalazi se na prostoru kraćem od jednog kilometra. Vode ovih izvora su različite i imaju razna lekovita svojstva. Neke se koriste za piće, a neke za kupanje. Koriste se za lečenje:

  • ginekoloških oboljenja,
  • problema sa kičmom i leđima,
  • kod reumatizma,
  • bolesti bubrega,
  • anemije,
  • šećerne bolesti i drugo.

Glavna atrakcija Sijarinske Banje su gejziri. Ovde se nalazi jedan od retkih gejzira tople vode u Evropi. On dostiže visinu do 8 metara. Postoji još jedan gejzir u ovoj banji koji ima povremenu aktivnost na desetak minuta.

Istorija – Sijarinske Banje

Vreme kada je banja počela da se koristi kao lečilište ne može se tačno utvrditi. Ima dokaza da se za vreme kralja Milutina znalo za Sijarinsku Banju. Dobila je naziv po raštrkanom selu Sijarini, a nazivala se još i Leskovačka banja i Stara banja. Zasigurno se zna da je kralj Milan doprineo naseljavanju okolnih mesta naselivši ih crnogorskim stanovništvom. Krajem 15. i 18. veka došlo je do velikih iseljavanja sa ovih prostora, pa su se tu naselili Albanci koji su se nakon oslobođenja od Turaka povukli na Kosovo. 1896. godine ovaj prostor počinju da naseljavaju Srbi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *