Ribarska Banja – Sve na jednom mestu

Ribarska Banja

Ribarska Banja – Smestila se na padinama Velikog Jastrepca, udaljena 35 kilometara od Kruševca, 72 kilometara od Niša i 220 kilometara od Beograda. Njena posebnost leži u blagodetima jastrebačkog vazduha, zdravoj ishrani i izlečivim termalnim izvorima koje nudi.

Ova banja nosi ime koje se, prema legendi, veže za ribare koji su, za kneza Lazara, pecali najukusniju pastrmku u obližnjem potoku


 

Oduvijek su banje predstavljale oaze zdravlja i opuštanja, a među njima se ističe i Ribarska Banja. Ovo skriveno blago, smješteno u podnožju planine Jastrebac, nosi sa sobom bogatu prošlost i neodoljiv šarm sadašnjosti.

Istorija – Ribarska Banja

Kada zaronimo u istoriju Ribarske Banje, otkrivamo niz priča koje se prepliću sa vremenima i događajima. Ovo ime koje nosi, kako legenda kaže, potiče od ribara koji su za vladavine kneza Lazara u obližnjem potoku lovili najsočniju pastrmku. Njihova vještina i posvećenost ostavili su trag u ovom mjestu koje i danas nosi njihovu priču.

 

  • Lekovitost izvora u Ribarskoj Banji još od davnina, što potvrđuju arheološka nalazišta u okolini. Područje oko Banje, poznato kao Zagrlata Župa, dodeljeno je Stefanu Nemanji kao deo teritorije, a Kneževna Milica je sa svojim dvorskim damama često posećivala izvore Ribarske Banje.
  • Čak su i Turci prepoznali lekovita svojstva vode, izgradivši tursko kupatilo (hamam) kako bi očuvali zdravlje.
  • Nakon oslobođenja 1834. godine, Knez Miloš je naredio naučno ispitivanje voda Ribarske Banje na Medicinskom Fakultetu u Beču.
  • S vremenom, Ribarska Banja je postala omiljeno mesto za boravak i posetu svih vladara Srbije.
  • Posebno je kralj Petar I Karađorđević voleo ovo mesto, gde je dolazio da leči svoju reumu i obavlja državničke poslove.
  • Kralj Petar I je podstakao brz razvoj i modernizaciju Ribarske Banje.

Visok nivo stručnosti medicinskog osoblja i profesionalizma upravljanja nije promakao stručnjacima iz akademske zajednice. Tog 13. novembra 2009. godine, potpisan je sporazum o saradnji između Medicinskog Fakulteta Univerziteta u Beogradu i Specijalne bolnice Ribarska Banja.

Ribarska Banja je postala temelj za nastavno-naučni rad Medicinskog Fakulteta, gde se mladi lekari obučavaju u oblastima fizikalne medicine, rehabilitacije i balneoklimatologije. 

Zanimljivosti o Ribarskoj Banji

Ribarska Banja je ne samo mesto sa značajnom prošlošću, već i očaravajućom sadašnjošću. Sagrađena uz samu obalu Ribarske reke, ova banja donosi spoj netaknute prirode i wellness luksuza.

Ribarska Banja je magnet za sve zaljubljenike u arhitekturu. Njene građevine svjedoče o raznim epohama i uticajima, pružajući vam osjećaj da hodate kroz vjekove.

Ovaj kutak prirode je i domaćin brojnih događaja i manifestacija koje privlače posjetitelje iz svih krajeva.

Ribarska Banja je pravo mjesto za sve one koji traže blagodeti termalnih izvora, opuštanje i istinski odmor.

Dok koraci prolaznika odzvanjaju starim ulicama, Ribarska Banja se i dalje odvaja kao jedno od posebnih mjesta koja krije priče i tajne. Njena kombinacija prirodne ljepote, termalnih izvora i bogate istorije čine je destinacijom koju vrijedi istražiti.

U savremenom svijetu, gdje je ubrzan način života postao norma, Ribarska Banja pruža mir i opuštanje. Istorija se stapaju sa sadašnjošću, čineći je posebnom. Ako još niste posjetili ovu banju, ovo je pravo vrijeme da otkrijete njen šarm i blagodeti koje nudi.

One thought on “Ribarska Banja – Sve na jednom mestu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *