Palićko jezero: Turistički Raj

palićko jezero

Palićko jezero svojih prostranih 3,8 km² veličine, turistički sektor pruža raznovrsnost koja osvaja srca posetilaca. Tri prelepe plaže čine samo početak. Pored sunčanja i kupanja, Palić nudi brojne druge oblike zabave, sportskih aktivnosti te mogućnosti istraživanja rezervata prirode, opažanja ptica, pešačenja i čak foto-safari avantura.

Očaravajuća obala sa svojim peščanim sprudovima, stazama za bicikliste i poligonima za učenje vožnje privlači sve ljubitelje prirode. A tu se krije i drugi najveći Zoološki vrt u Srbiji, dom za oko 450 različitih životinjskih vrsta.

 

 

 

Letnje Morske Struje

  • Tokom toplih letnjih meseci, temperatura vode u Palićkom jezeru varira između prijatnih 18 i 25°C. Sam Palić regiše umereno kontinentalnu klimu koja podari oko 2100 sunčanih sati godišnje, čime se garantuje prijatan boravak.
  • Za sve ribolovne entuzijaste, jezero je pravo blago, jer je bogato raznovrsnom ribom koja mami na aktivno opuštanje.

Izvanredna okolina

  • Okolina Palića krije brojne kulturno-istorijske spomenike te očaravajuće primerke arhitekture iz perioda krajem 19. i početkom 20. veka. U blizini se smestio i grad Subotica, Ludaško jezero, kao i mnogi autentični salaši, čineći okolinu još privlačnijom za istraživanje.

Palićko jezero – Lecite Se i Opustite

Pored svega navedenog, Palić je i pravo zdravstveno utočište. Ovo jezero nudi mogućnost lečenja i oporavka, te je postalo popularna banja. Lečilište koristi posebno blato, bogato dragocenim mineralima koji imaju terapeutska svojstva. Mineralne vode, čija temperatura dostiže 25 °C, dodatno obogaćuju ponudu.

Palićko jezero – Kroz Legendu do Istorije

  • Palić je i dom mnogih legendi, a jedna od njih kaže da je ovo jezero ostatak nekadašnjeg Panonskog mora. Druga legenda pripoveda da je jezero nastalo od suza pastira Pavla, koji je na ovim prostorima napasao svoje stado.
  • Istorija Palića seže u daleku prošlost, do pradavnih vremena kada je jezero nastalo kao izdansko. Iako većina vode potiče od padavina koje su ispunjavale udolinu, voda koja se slivala sa okolnog terena izvlačila je natrijum hlorid i stvorila slani karakter jezera. Prvi pisani dokumenti koji spominju jezero datiraju još iz 1462. godine, gde se javlja kao Pali (Paly). Prva mapa jezera (Paligo Palus) crtežno je prikazana 1690. godine.

Palić – Više od jezera, to je mesto gde priroda i istorija pričaju svoju priču kroz vekove.

2 thoughts on “Palićko jezero: Turistički Raj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *