Niška Banja – Lekovita Oaza Jugoistočne Srbije

Niška Banja

Niška Banja – Bogatstvo termomineralnih lekovitih izvora na teritoriji današnje Srbije ima dugu istoriju upotrebe. Još u antičkoj prošlosti, Rimljani su prepoznali i iskoristili ove izvore. U periodu Rimskog carstva, oko 2. veka, Niška Banja postala je mesto gde su gradili kupatila i bazene, koristeći termalnu vodu za lečenje svojih povređenih vojnika. Prvi zabeleženi pomen Niške Banje datira iz 362. godine, iako se zna da su je Rimljani koristili još mnogo ranije. Stanovnici Naisusa i Medijane, dva najbliža naselja, koristili su blagodeti ovih izvora još u 2. veku. Ova banja je bila okružena naseljima još od praistorije, a tokom Rimskog carstva, njeno područje bilo je prekriveno vilama i velikim kupatilom koje je služilo za lečenje termalnom vodom.

Kroz vekove, izvori Niške Banje koristili su se i razvijali. Rimljani su gradili cevi za transport vode, a kaptaža koju su napravili za glavni izvor i dalje je u funkciji i nakon više od 1500 godina. Period Velike seobe naroda u 5. veku doneo je razaranje banje pod Atilinom vlašću. Nakon toga, banja je dugo bila zaboravljena sve do kasnog srednjeg veka kada su na njenim ruševinama podignuti stražarski toranj i objekti za zaštitu carigradskog druma.

Niška Banja je ponovo postala značajna 1521. godine tokom Sulejmanovog pohoda na Beograd. Ovaj turski vladar je tu proveo neko vreme na svom putu ka Beču. Kroz vekove, banja je menjala svoj status, postajući carski konak, a zatim i popularno odmorište tokom 20. veka. Nakon Drugog svetskog rata, Niška Banja je doživela dalji razvoj, izgradnjom hotela i ustanova za lečenje.

 

Niška Banja Izvori

 

Niška Banja – Položaj i Priroda

Smestila se na jugoistoku Srbije, udaljena 9 km od grada Niša i oko 250 km od Beograda. Povezana je autoputem E-75 sa Beogradom i blizu je magistralnog puta ka Sofiji i Turskoj. Niška Banja je smeštena u kotlini koja pruža impozantan pogled na okolinu. U njenom neposrednom okruženju su reka Nišava i planina Koritnik.

Izvori i Lekovita Svojstva

Niška Banja se ponosi sa 5 lekovitih izvora i prirodnim mineralnim blatom, peloidom. Dva topla radioaktivna izvora, „Glavno vrelo“ i „Suva Banja“, čine je jednim od najradioktivnijih srpskih lečilišta. Temperatura ovih izvora je 39°C, odnosno promenljiva od 14°C do 42°C. Mineralni sastav ovih izvora uključuje natrijum, kalcijum, magnezijum, kalijum i različite anjone poput hidrokarbonata, sulfata, hlora i nitrata.

Indikacije i Lečenje

Niška Banja nudi širok spektar terapija baziranih na balneoterapiji, kupanju u radioaktivnoj vodi, ispijanju mineralne vode i inhaliranju. Takođe, kinezi terapija, elektro terapija i terapija peloidom doprinose procesu ozdravljenja. Banja je pogodna za lečenje reumatskih oboljenja, kardiovaskularnih bolesti, posttraumatskih stanja, problema lokomotornog aparata, steriliteta i respiratornih bolesti. Međutim, osobe sa tuberkulozom, težim bolestima srca, bubrega i nervnog sistema trebalo bi da izbegavaju ove terapije.

Smeštaj i Aktivnosti

Niška Banja nudi raznolik smeštaj u hotelima, apartmanima, vilama i odmaralištima. Instituti poput „Radon“, „Zelengora“ i „Terme“ pružaju medicinske i smeštajne usluge. I privatni sektor nudi smeštaj različitih kategorija. Za ljubitelje rekreacije tu su brojni sportski tereni za tenis, fudbal, odbojku, kuglanje i jahanje. Parkovi i prirodni okoliš pružaju mogućnosti za opuštanje i šetnju. Mnogobrojni izleti do obližnjih prirodnih atrakcija kao što su klisure Jelašnica i Sićevo, Cerjanska pećina, manastiri i istorijski lokaliteti pružaju dodatne sadržaje posetiocima. Grad Niš je takođe blizu i nudi kulturne i zabavne aktivnosti.

Niška Banja je izuzetno značajno lečilište u Srbiji, sa bogatom istorijom i raznolikim terapijskim mogućnostima. Njena prirodna lekovita svojstva i okolina čine je atraktivnim mestom za oporavak i odmor. Bez obzira da li dolazite zbog zdravstvenih problema ili jednostav

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *