Mataruška banja – Zaboravljeno blago Srbije

Mataruška banja

Mataruška banja se nalazi na 8 km od Kraljeva, u centralnoj Srbiji, pored Ibarske magistrale. Nalazi se na 211 metara nadmorske visine na desnoj obali reke Ibar. Okružuju je planine Stolovi, Troglav i Cemerno. S obzirom na ovako povoljan položaj, klima u Mataruškoj banji je znatno prijatnija nego u okolnim mestima. Leti je temperatura obično za koji stepen niža, a letnje kiše nisu retka pojava, što čini boravak u Mataruškoj banji tokom ovog godišnjeg doba veoma ugodnim.

Blizu Mataruške banje, na samo dva kilometra udaljenosti, nalazi se manastir Žiča, dok su manastiri Studenica i Ljubostinja udaljeni oko pedeset kilometara.

Mataruška banja

Nastanak Mataruske banje i odlazak u zaborav

Mataruška banja je osnovana 1898. godine. Zanimljivo je što su lekovita svojstva ovog mesta otkrivena sasvim slučajno, kada je reka Ibar prelila svoje obale i poplavila okolna područja. Nakon što se voda povukla, na mestu gde sada stoji banja ostalo je blato čudnog mirisa i izgleda. Kažu da su meštani nakon nekog vremena primetili da su njihove životinje živahnije i zdravije. To je dovelo do istraživanja ovog mesta i otkrića da se baš tu nalazi voda bogata sumporom. Tako je počeo proces formiranja i razvoja Mataruške banje.

Ova banja je bila jedna od najposećenijih u zemlji. Međutim, 2016. godine je bankrotirala. Postupno su prirodna bogatstva Mataruške banje počela da se zapostavljaju, a grafite su počeli da ostavljaju na zidovima nekadašnjih objekata za odmor i rehabilitaciju.

Danas se sprovodi proces obnove i ljudi se polako vraćaju u ovo predivno mesto. Ove godine je država Srbija izdvojila 360.000 evra za obnovu Mataruške banje. Nekada najposećenija banja u Srbiji ima priliku da ponovo zasja.

Mataruška banja

Lekovita svojstva

Mataruška banja – Lekovita svojstva

Vode Mataruške banje su među najbogatijim sumporom u Srbiji. Ovde se uspešno leče:

  • ginekološke bolesti
  • neurološka oboljenja
  • reumatska oboljenja
  • posttraumatska stanja
  • oboljenja perifernih krvnih sudova

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *