Manastir Svetog Pantelejmona u mestu Lepčince

Manastir Svetog Pantelejmona u Lepčince

Manastir Svetog Pantelejmona u Lepčincu stoji kao spomen na transcendentnu dubinu duhovnosti i vekovne istorijske vrednosti.

Manastir Svetog velikomučenika Pantelejmona se nalazi 22 kilometra jugoistočno od Vranja, u predivnoj nepromenjenoj prirodi, u selu Lepčincu, na 4,5 kilometara jugozapadno od najvišeg vrha planine Motine (1307 m) na uskoj zaravni Lepčinske čuke. Nadmorska visina na kojoj se nalazi manastir je 820 metara. Zemljište južno od manastira je strmo i brzo se spušta ka Lepčinskoj reci (potoku) koja je udaljena oko 1,5 kilometara od manastira. Okolina manastira i ceo ovaj kraj su obrasli gustom mešovitom šumom, lišćarskom i zimzelenom, pružajući predivno i umirujuće iskustvo, dok manastiru obezbeđuje potrebnu tišinu i tajanstvenost. Od 2000. godine je ženski manastir. Odlukom Vlade Republike Srbije od 1. decembra 2005. godine, manastir je proglašen spomenikom kulture.

Manastir Svetog Pantelejmona – Istorija

Prvi pisani trag o ovom manastiru nalazi se u Pčinjskom pomeniku iz 1843. godine, gde se spominje rukopoloženje u čin đakona.

Od 1903. godine, manastir „Lepčinjce“ postao je žarište srpske četničke akcije. Tu su srpske komite položile zakletvu – „Sloboda ili smrt“. Nedaleko od manastira bila je granica sa Turskom, koju su čete srpskih komita ilegalno prelazile.

Komitski vojvoda Petko Ilić, koji je poginuo u borbi 19. marta 1912. godine, prenet je preko stare srpsko-turske granice i sahranjen u manastiru Lepčinjce prema njegovoj poslednjoj želji. Njegovi posmrtni ostaci su 1933. godine preneti u selo Staro Nagoričane.

Majskog 1944. godine, manastirski konak je zapalila bugarska okupatorska vojska. Tada je uništena manastirska arhiva i ubijen monah Merkurije. Uništena je i četnička (komitska) odaja – kuća, koja je služila kao mali muzej o četničkoj akciji u Staroj Srbiji i Makedoniji u periodu od 1904. do 1912. godine, a sadržala je eksponate velike vrednosti.

Ubedlјiva Arhitektura

Centralni deo manastirskog kompleksa čini prekrasna crkva, gde se odvija duhovni život i verska služba. Arhitektura odražava srpske tradicionalne elemente, obogaćene detalјima koji svedoče o pozlim vekovima.

Znak Duhovnosti

Manastir Svetog Pantelejmona u Lepčincu nudi duhovni odmor u zelenim okruženjima. Priroda i tišina stvaraju idealnu atmosferu za duboku refleksiju i kontemplaciju.

Skup Cenova

Ova svetinja nose bogatstvo istorije i vere, pružаjući posetiocima priliku dа se povežu sа duhovnim nasleđem i dubokim značenjem verske odanosti.

Kulturni Značaj

Manastir Svetog Pantelejmona u Lepčincu predstavlja značajan deo srpske kulture i istorije. Svetinja svedoči o duhovnoj dubini naroda i služi kao izvor inspiracije za buduće generacije.

Manastir Svetog Pantelejmona u Lepčincu je veličanstveno mesto gde se spajaju vera i istorija. Ova sveta svetinja podseća na naše kulturno i duhovno nasleđe, nudeći nam prostor da duboko zaronimo u dušu i obnovimo se uz tišinu i lepotu koje pružaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *