Manastir Svetog Nikole – Oraovica

Manastir Svetog Nikole - Oraovica

Manastir Svetog Nikole – U idiličnom okruženju, nedaleko od naselja Oraovica, smešten je Manastir Oraovica sa Crkvom Svetog Nikole – mesto koje pruža duhovni mir i svedoči o vekovnom nasleđu i tradiciji.

Manastir Svetog Nikole – Oraovica

 

Oraovački manastir, dragoceno bogatstvo Srpske pravoslavne crkve, nalazi se u okruženju sela Oraovica, blizu Grdelice, Srbija. Manastir dolazi iz 14. veka i pripada Eparhiji vranjskoj.

Lokacija manastira je zaista odabrana sa pažljivošću. Smešten na planinskom uzvišenju severoistočno od sela, na obali Južne Morave, manastir ozračuje duhovnom snagom. Ime manastira potiče iz daleke prošlosti, na mestu gde je nekada stajao veliki kompleks. Danas se na tom mestu nalazi crkva iz 16. veka, koja se često naziva crkvicom od strane žitelja. U okolini manastira su nalazišta grobova, a nedaleko se pruža zvana Straža. Prezentni izgled manastira stvoren je 2012. godine, zahvaljujući velikodušnim donatorima.

Sam manastirski kompleks uključuje crkvu Svetog Nikole, kapelu Svetog Prokopija prepodobnog mučenika Letnjeg, konak, staru ekonomsku zgradu i ostatke srednjovekovne ćelije. Mesto je smešteno na planinskim padinama Vučkovog braništa (463 metra), ogrančeno prirodnim grotlom. Od zapada ga obavija crkvena šuma, od istoka ga gradski vinogradi okuružuju, od juga ga štite voćnjaci, a sa severa ograđuju bašte. Susednih 2.5 kilometra od Grdelice, manastir nalazi u potesu poznatom kao Manastirište. Tu se takođe nalazi i mahala Manastir, koja pripada susednom selu Oraovici.

Prvi pisani podaci o Oraovačkom manastiru potiču iz 1516. godine, kada se pominje u turskom defteru na međi sela Grabovnica. U tim zapisima stoji: „Manastir Svetog Nikole ima tri kuće i godišnji prihod od 420 akči.“ Kasniji popisi spominju značajno smanjenje prihoda na 78 akči.

Iako izgled samog manastira nije sačuvan, moguće je delove prošlosti pogledati kroz prizmu Dušanove povelje iz 1348. godine, kojom je selo Grabovnica darovano manastiru Hilandaru. Freska Simeona Srpskog na severnom zidu kapele Svetog Prokopija svida se kao svetli primer prošlosti, datirajući iz 15. veka. Tokom vremena je kapela opremljena bogatim slikama, nastalim između kraja 15. i početka 16. veka.

Prema starom predanju, manastir je izgrađen od strane nekog srednjovekovnog srpskog velimože, čije ime na žalost nije sačuvano. Ova sveta gradilišta su prolazila kroz obnavljanje u više navrata. Tokom Milojeve i Srndakove bune 1841. godine, manastir je osetio teške posledice. Prva obnova je dokumentovana 1866. godine, dok je sledeća obnova započeta 1938. godine. Tada je manastir dobio nove freske, nadstrešnicu i novu crkvu Svetog Nikole koja je nastavila svoju staru tradiciju. Tokom velikog požara 2009. godine, crkveni konak je popustio plamenu, ali je novi konak izgrađen i osvećen 2011. godine.

Unutrašnjost manastirske kapele Svetog Prokopija krije jedinstvenu lepotu i duboku veru. Freske koje datiraju iz 15. i 16. veka obasjavaju zidove kapele. Osim krasivih scena iz hrišćanske istorije, freske naročito ističu susret Marije i Jelisavete. Ova scena slika susret dve važne svete žene, Marije Hristorodice i Jelisavete, majke Jovana Krstitelja.

Oraovački manastir, uz sve svoje izazove i obnove, nastavlja da sjaji kao duhovni monjosvet u okruženju Oraovice i Grdelice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *