Manastir Sveti Ilija – Bresnica

Manastir Bresnica

Manastir Sveti Ilija  u Bresnici – U srcu slikovitih brežuljaka Srbije, gde se priroda i duhovnost stapaju u harmoničnu celinu, smešten je Manastir Sveti Ilija. Ovaj sakralni kompleks, sa svojom impozantnom crkvom posvećenom Svetom Proroku Iliji, predstavlja dragoceni biser srednjovekovne srpske arhitekture i duhovnosti.

Manastir Bresnica - Sveti Ilija

Manastir Sveti Ilija – Bresnica

Izvorno izgrađen 1896. godine, ovaj hram ima dugu istoriju. Trenutno, hram funkcioniše kao manastir iako nema aktivno bratstvo. Renovacija crkve je izvršena oko 2000. godine kako bi se očuvala njezina struktura i istorijski značaj. Međutim, konak (monaški stambeni kompleks) nikada nije prošao kroz renovaciju i sada je u vrlo lošem stanju. Pre balkanskih ratova, manastir je bio dom za 2-3 monaha koji su se brinuli o hramu i obližnjim prostorima.

Hram je smešten na terenu koji se spušta sa severa na jug, oblikujući padinu. U blizini crkve nalazi se konak sa prizemljem i spratom. Lokalni žitelji iz sela Belot tvrde da su tu nekada postojale monaške ćelije, iako danas nema tragova tih građevina u okolini crkve. Materijal od kojeg je crkva sagrađena su delimično obrađeni kameni blokovi nepravilnog oblika. Spoljni zidovi crkve su malterisani samo sa zapadne strane, gde se nalazi i oslikana dekoracija. Unutrašnje strane sva četiri zida tremova su ukrašena freskama.

Iza oltarske apside se nalazi groblje sa uzdignutim kamernim grobovima. Ukupno šest grobova je vidljivo sa ostatcima bogate kamene arhitekture. Crkva ima iko­no­stas sa tri reda ikona – sedam prestolnih ikona, trinaest apostolskih ikona i trinaest prazničnih ikona. Dodatno, postoje i deset pokretnih ikona. U središnjem delu crkve, u naosu, smešten je proskinitar sa bogato oslikanom drvenom dekoracijom i duborezima. Hram takođe sadrži propovedaonicu, pevnički sto, arhijerejski tron, stolove, crkvene posude i bogoslužbene knjige.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *