Manastir Bođani – Vavedenja Presvete Bogorodice

Manastir Bođani

Manastir Bođani, udaljen 15 km zapadno od Bača u pravcu Dunava, ističe se kao mesto duhovne posvećenosti i kulturnog bogatstva. Ovaj kompleks obuhvata crkvu, konake i prateće ekonomske objekte, čiji su temelji postavljeni u 15. veku. Kroz vekove, manastir je prolazio kroz razaranja i obnove, a njegova istorija je isprepletena sa različitim događajima.

 
Prvobitno osnovan 1478. godine, prvim manastirom je upravljao trgovački putnik Bogdan iz Dalmacije, kao izraz zahvalnosti Bogorodici za isceljenje svojih očiju. U 17. veku, bogati Mihajlo Temišvarlija iz Segedina podiže sadašnju crkvu posvećenu Vavedenju Presvete Bogorodice, koja se izdiže kao četvrto crkveno zdanje na istom mestu.

Manastirski kompleks, sa svojim baroknim stilom, predstavlja arhitektonsku lepotu. Veliki konak i crkva grade se u ovom stilu, a umetnik Christophor Zhefarovich je stvarao živopis koji priča priču o manastirskoj duhovnosti. U sklopu kompleksa postojao je i Muzej posvećen ovom umetniku, sa zbirkom starih gravura, uljanih slika, crkvenih predmeta, štamparske prese i drugih vrednih eksponata, koje bi trebalo obnoviti.

 

Manastir Bodjani Crkva

Nesumnjivo blago manastira je čudotvorna ikona Bogorodice Bođanske, jedna od šest kanonizovanih pravoslavnih ikona na svetu. Ova ikona poseduje izuzetnu isceliteljsku moć, naročito za one koji žude za roditeljstvom. Takođe, Manastir Bođani je bio isključivo muški manastir sve do 1991. godine.

Pored duhovnog značaja, manastir poseduje i zemljište sa šumom i voćnjacima, kao i dvorište ukrašeno raznobojnim cvećem i drvećem. Unutar kompleksa, nalazi se i mala kapela sa izvorom gde je, prema predanju, ktitor manastira Bogdan umio svoje oči i iscelio se.

Manastir Bođani ostaje ne samo kao simbol duhovne posvećenosti već i kao kulturno nasleđe i mesto koje povezuje prošlost i sadašnjost. Očuvanje ovog dragocenog mesta je od suštinskog značaja kako bi se sačuvala veza između istorije i današnjeg vremena.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *