Kuršumlijska Banja – Blagotvorna Oaza u Južnoj Srbiji

Kuršumlijska Banja

Kuršumlijska Banja – Kada se pomene mesto Kuršumlija u južnoj Srbiji, odmah se setimo prirodnih čuda koja ovaj kraj obiluje. No, ne samo zbog tih čuda, već i zbog istorijskog značaja – Kuršumlija je bila prva prestonica dinastije Nemanjića, čiji je rodonačelnik bio slavni Stevan Nemanja. On je podigao Manastir Svete Bogorodice i Manastir Svetog Nikole baš u ovom kraju. Na padinama planine Kopaonik, južne Srbije, tačnije u podnožju ovog skijaškog centra (čiji je najviši vrh Pančićev vrh na 2017 metara nadmorske visine), leži Kuršumlijska banja. Nekada poznata kao Košanička banja, Čoban banja i Prepolaška banja, ova oaza lečenja je ušuškana u kotlini reke Banjske. Njen položaj je udobno smešten između šuma Kopaonika, pružajući prijatan i miran ambijent. Najjednostavniji pristup Kuršumlijskoj banji je magistralnim putem Beograd–Niš–Priština, a udaljenost od Niša iznosi samo oko 80 kilometara.

 

Kuršumlijska Banja - Lečenje

Svedok Njenih Lečilišnih Potencijala: Legenda o Nimfi

  • Kuršumlijska banja se može pohvaliti brojnim termomineralnim, termalnim i mineralnim izvorima, sa temperaturama koje variraju od 14°C do impresivnih 67°C. Ovakvi izvori su retkost među banjama i čine jedinstvenu karakteristiku Kuršumlijske banje. S obzirom na njihov sastav, ovi izvori spadaju u kategorije natrijum-hidrokarbonatnih, fluoridnih i sulfidnih hipertermi. Osim bogatstva mineralnih voda, banja je obdarena i termomineralnim lekovitim blatom (peloidom), koje se koristi za terapije mnogih bolesti, kao i u kozmetičke svrhe. Lekovito blato se priprema veštački, mešajući zemlju iz banje sa sulfidno termomineralnom vodom. Terapije se sprovode pod nadzorom stručnih lica u zvaničnim medicinskim ustanovama, uključujući hidroterapije, terapije peloidom, kineziterapiju i elektroterapiju. Kupanje u toplim izvorima je osnovni oblik terapije, s obzirom na visok sadržaj natrijuma (2 grama po litru) koji invazivno utiče na organizam.

Kuršumlijska Banja – Lešenje i Opuštanje

Kuršumlijska Banja posebna je ne samo po lekovitim vodama, već i po raznovrsnim tretmanima koji se primenjuju. Stanja koja se uspešno tretiraju u ovoj banji obuhvataju:

  • Neurološke probleme poput neuralgije
  • Razne oblike reumatizma (akutni, hronični, degenerativni, ekstra-artikularni)
  • Ginekološke tegobe, uključujući sterilitet i postoperativna stanja
  • Metaboličke poremećaje
  • Opštu oslabljenost organizma i pad imuniteta
  • Stanja nakon povreda i hirurških intervencija na zglobovima i kostima

Prirodne Čarolije i Turističke Atrakcije

Nedaleko od Kuršumlijske banje, oko 30 km jugoistočno, nalazi se svetski poznata prirodna atrakcija – Đavolja Varoš. Ovaj zaštićeni spomenik prirode kombinuje izvore izuzetno kisele vode sa zemljanim formacijama, stvarajući jedinstven prizor. Poseta ovoj prirodnoj pojavi može upotpuniti boravak u Kuršumlijskoj banji, pružajući fascinantnu kombinaciju terapije i turističkih doživljaja.

U svakom slučaju, Kuršumlijska Banja je izuzetno mesto za oporavak, lečenje i relaksaciju, pružajući kombinaciju prirodnih čuda, termalnih tretmana i blagotvornih terapija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *