Bujanovačka Banja – Lečenje

Bujanovačka Banja

Lekovita Bujanovačka Banja leži nedaleko od kulturnog i centralnog mesta, Bujanovca, udaljenog samo 2,5 kilometara. Deli njegovu nadmorsku visinu od 400 metara, uz izuzetno povoljan geografski položaj. U okruženju se izdvajaju dve prelepe planine – Kozjak i Rujan. Ove planine zajedno sa rekom Pčinjom formiraju čuveno Prohorovo područje, gde su pronađeni arheološki ostaci iz srednjeg veka. Arheološki lokalitet poznat kao Kale istraživan je u poslednjih osam godina i otkriva dugu i bogatu istoriju. Ovi nalazi sežu unazad do Aleksandra Velikog, gotovo 2.400 godina unatrag. Pretpostavlja se da je ovo naselje starije čak i od poznatih mesta kao što su Viminacijum, Sirmijum i Nisus, i to za nekoliko vekova. Postoji i hipoteza da li je ovo najstarije urbano naselje u zemlji ili možda čak i istorijski poznat grad Damastion. Prohorovo područje predstavlja idealno stanište za razvoj lovnog i izletničkog turizma. U srcu ovog područja, nalazi se manastir Sveti Otac Pčinjski, osnovan u 11. veku, dok je manastirski konak danas namenjen posetiocima za obilazak i smeštaj.

Bujanovačka Banja poseduje dragocenosti lečenja – termomineralne izvore, lekovito blato (peloid) i prirodni gas. Termomineralni izvori ovde spadaju u kategorije sulfidnih, ugljeno-kiselih, fluoridnih i natrijum-hidrokarbonatnih hipotermi. Njihova temperatura prelazi 20°C, a bogati su mineralima. Najpoznatiji izvor u ovoj banji ima izuzetno visoku temperaturu od 43°C. Lekovita svojstva ovih voda se koriste kroz kupke i orošavanje. Terapije ovim vodama se preporučuju za mnoga ginekološka oboljenja, probleme sa kardiovaskularnim sistemom, organima za varenje, bubrezima, reumu i druge tegobe. Širok spektar bolesti reaguje na toplinu ovih mineralnih voda. Istorijski gledano, ove termomineralne vode su bile korišćene u vreme Rimljana, dok su Turci tokom srednjeg veka počeli koristiti potencijal lekovitog blata. Bujanovačka Banja je imala različite nazive tokom vekova, uključujući Karaman Banja i Bivol Banja. Prva je nazvana zbog tamnog blata, dok je druga nosila ime po bivolima koji su se tu kaljužali.

Nedaleko od glavnog izvora, naselje Kraljeva Kuća nosi neobičan i bajkovit naziv. Legenda kaže da je dobilo ime po kući u kojoj je kralj Milutin boravio i koristio lekovite darove izvora. Dok je danas uređena i poznata banja, nekada je deo ove oblasti koristio „divlji“ pristup. Ljudi su sami prepoznavali prirodna svojstva i dolazili su da uživaju u blagodetima ovog prirodnog čuda. U srcu ravnice, izvor termomineralne vode je postao nekakvo blatno jezero. Zdravstveni efekti su odmah prepoznati, privlačeći ljude iz svih krajeva sveta da se kupaju u ovom čarobnom blatu. Ovi prizori su se nastavili kroz vekove, sa svim uzrastima, bolesnima i zdravima, koji su dolazili da uživaju u čarima tople mineralne vode. Ovaj „divlji“ period je obeležen veličanstvenim i neobičnim prizorima.

Danas je priča drugačija. Bujanovačka Banja se razvija daleko od svoje istorije, evoluirajući u moderni centar sa prepoznatim lekovitim svojstvima. Vrhunski stručnjaci iz zemlje i inostranstva priznaju njene terapijske vrednosti. Institut u Karlovim Varima, Institut „Slovakoterme“ iz Bratislave, Udruženje medicinskih centara u Frankfurtu i Londonu su samo neki od autoriteta koji su potvrdili njeno lekovito dejstvo. Kraljevsko lekarsko društvo Velike Britanije je svrstalo Bujanovačku Banju među tri najznačajnije banje u Evropi. Njene karakteristike i prirodna bogatstva su prepoznata i priznata. Institut „Batut“ iz Beograda redovno proverava i nadgleda ispravnost i kvalitet vode.

Ono što Bujanovačku Banju ističe, nisu samo termomineralne vode, već i lekovito blato vulkanskog porekla (peloid), koje ima zapanjujuće efekte na izlečenje mnogih oboljenja. Ovo blato se koristi sirovo ili nakon odležavanja, a takođe se meša sa prafinom za stvaranje proizvoda poput parafanga, koji se može koristiti i kod kuće. Osim terapija, Bujanovačko blato se koristi i u pripremi kozmetičkih preparata. Njegova terapeutska svojstva deluju mehanički, toplotno i farmakološki.

Osim blata, Bujanovačka Banja se izdvaja kao jedini centar u zemlji koji koristi najsavremenije metode lečenja prirodnim gasom – ugljen dioksidom. Njegova čistoća od 98% je izuzetna i retka u Evropi. Upotreba ovog gasa je korisna kod angine pektoris i periferne arterioskleroze, sa rezultatima koji su vidljivi već nakon tri nedelje.

Bujanovačka Banja ima potencijal da postane svetski prepoznatljiv centar.

Njeno prirodno bogatstvo je nezamenljivo, a terapijski potencijal njenih voda i lekovitog blata čine je izuzetno cenjenom.

 

Bujanovačka Banja - Lečenje

 

Bujanovačka Banja – Leči Raznovrsne Bolesti

Bujanovačka Banja pruža holistički pristup lečenju kombinacijom tri različite terapije – vodom, blatom i gasom. Ovaj pristup omogućava širok spektar oboljenja za koje je boravak u ovoj banji preporučljiv. Neki od stanja koja se uspešno tretiraju u ovoj banji su:

  • Kožne bolesti kao što su psorijaza i ekcemi
  • Ginekološki problemi
  • Reumatske bolesti kao što su spondiloza, artroza zglobova, hronični reumatizam, Behcetova bolest i diskopatija
  • Stanja nakon povreda
  • Poremećaji cirkulacije
  • Neurološka oboljenja kao što su neuralgije, išijalgije, centralne i periferne oduzetosti
  • Bolesti probavnog trakta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *