Banja Kanjiža – Biser Vojvodine

Banje Kanjiža

Banja Kanjiža nalazi se u Vojvodini, na severoistoku Bačke. Prostrana i plodna ravnica na kojoj se banja nalazi u blizini je još nekih zanimljivih mesta koja vredi posetiti i koja privlače pažnju turista. Banja je udaljena 13 km od Horgoša i 32 km od Palića. Nalazi se na 86 m nadmorske visine.

 Banje Kanjiža

Prilikom bušenja bunara 1908. iz busotine je krenula mineralna voda. Kasnije, 1913. godine Banja Kanjiža je počela sa radom. Danas je ova banja jedno od najznačajnijih lečilišta u Srbiji.

Banja Kanjiža – Lečenje

  1. godine urađene su prve hemijske analize vode koje su pokazale da je voda u Banji Kanjiža alkalno-kisela hiperterma, ima dosta slobodne ugljene kiseline, soli i gvožđa. U banji se nalaze dva arteska bunara, u jednom je temperatura vode 27 stepeni, a u drugom dostiže i do 51 stepen.

Voda i blato ove banje imaju veliki značaj u lečenju reumatizma i stanja nakon povreda. Banja je značajna za lečenje dece. Sportisti se često opredeljuju za Banju Kanjiža radi sportskih priprema.

Ovde se nude jos i balneoterapije, eletroterapije, magnetoterapije, termoterapije, kineziterapije.

Banja Kanjiža – Zanimljivosti

Bušotina koja je nastala 1908. godine prvobitno je bila namenjena za pojene stoke. Voda koja je odatle izvirala pokazala se kao jako lekovita i izlečila je mnoge od raznih povreda, tako je bunar dobio naziv „Čudotvorni bunar“.

Već sledeće godine je otvorena prva sezona kupanja u ovim vodama gde se je naplaćivao ulaz. Uzorci vode su poslati na analizu u Budimpeštu a rezultati su stigli 1910. godine. Kada je prvi svetski rat došao u ovaj kraj uz pomoć lekovitih voda Banje Kanjiža lečili su se ranjenici. Kasnije od 1945. do 1953. godine banja se vodila kao državna ustanova pod nazivom „Artesko kupatilo“. Nakon 1953. postala je banjsko prirodno lečilište.

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *