Banja Junaković – Idealno mesto za decu leti

Banja Junaković

Banja Junaković nalazi se na 4,5 km od grada Apatina. Okružena je hrastovom šumom po kojoj je i dobila ime. Teren na kojem se banja nalazi je potpuno ravničarski.

Voda s termljnog izvora je odnesena na analizu još 1913. godine, međutim njena lekovita svojstva nisu odmah iskorišćena, zato je Banja Junaković relativno novija banja u Srbiji i počela je sa radom tek 1983. godine.

Banja Junaković

Lečenje i odmor za decu

Tokom kupališne sezone, Banju Junaković posećuje veliki broj mlađe populacije i roditelja sa decom.

  • Voda blagotvorno utiče na probleme sa reumom i išijasom. Lekovita arteska voda ima temperaturu od 52 stepena i direktno je sprovedena u kupatila koja se nalaze u sobama u okviru rehabilitacionog centra, tako da je dostupna gostima u svakom trenutku.
  • Banja ima jedan zatvoren i dva otvorena bazena.
  • Od ostalih tretmana, Banja Junaković nudi još i elektroterapiju, kineziterapiju, termoterapiju, krio i magnetoterapiju.
  • Banja Junaković ima veliku kuglanu u kojoj se održavaju najviša evropska takmičenja kuglaša.

 

Pored termalnih kupki, Banja Junaković nudi i širok spektar terapeutskih tretmana. To uključuje elektroterapiju, kineziterapiju (fizikalna terapija), termoterapiju (primena toplote), krioterapiju (primena hladnoće) i magnetoterapiju (primena magnetskog polja). Ovi tretmani doprinose oporavku i olakšavanju raznih zdravstvenih problema.

Sportske Aktivnosti 

Banja Junaković nije samo mesto za oporavak već i za rekreaciju. Posetioci mogu da uživaju u raznim sportskim aktivnostima, a posebno se ističe velika kuglana. Ova kuglana je domaćin i za najviša evropska takmičenja kuglaša.

Banja Junaković privlači kako osobe koje traže terapeutske tretmane, tako i one koji žele da se opuste i rekreiraju u prirodnom okruženju. Njene prirodne lekovite resurse i širok spektar terapija čine je značajnim mestom za zdravstveni i rekreativni odmor.

Kratka priča o Apatinu i banji Jankovic

Prvi pisani tragovi o Apatinu potiču iz 1011. godine. U 14. veku, ovi krajevi su postali utočište Srbima koji su bežali sa juga zbog turske opasnosti. Međutim, 1541. godine, Turci su zauzeli Apatin, a tokom sledećih 140 godina, ovo mesto je bilo opustošeno i gotovo je prestalo da postoji. Močvare su postale sklonište za hajduke i izbegle seljake, koji su harali obalama Dunava sve do dolaska nemačkih kolonizatora sredinom 18. veka. Nemački doseljenici su odlučno nastojali da stvore siguran put za brodove na Dunavu i stave kraj gusarstvu.

Braneći svoje domove i imanja stečena teškim borbama protiv Turaka, lokalni otpadnici sa obala Dunava su se junački borili i pružali najveći otpor upravo u šumi blizu grada. Ta šuma je nazvana Junaković po ovim neustrašivim junacima i taj naziv je opstao do danas. Baš u toj šumi hrasta lužnjaka, čija stabla svedoče o dugovečnosti i snazi, otvorena je Banja Junaković dva i po veka kasnije.

Priča o toplim podzemnim jezerima na kojima se bazira Banja Junaković vraća nas na početak prošlog veka. Prva ozbiljna analiza termalne vode pronađene u selu Prigrevica obavljena je 1914. godine u Budimpešti, a dobijeni rezultati su potvrdili njenu lekovitost, stavljajući je rame uz rame sa termalnim izvorima Karlovih Vari u Češkoj i Harkanja u Mađarskoj. Pod inicijativom lokalnih lekara, 1929. godine je osnovana prva mala banja u Prigrevici, označavajući početak zdravstvenog turizma u tom regionu.

S namerom da lekovita voda, koja spada u kategoriju sulfidnih, alkalnih, murijsko-jodnih hipotermi sa visokim nivoom mineralizacije, bude dostupna većem broju pacijenata, izgrađen je moderni rehabilitaciono-rekreacioni centar Banja Junaković 1983. godine. Iako tek prelazi tridesetu godinu postojanja, ova bela ravničarska oaza se ističe raznolikim rehabilitacionim programima i atrakcijama koje nudi kao turističko odredište. Zbog toga je Banja Junaković zasluženo stekla svoje mesto među mnogobrojnim banjskim lečilištima u Srbiji, iako su neka od njih prisutna već nekoliko vekova.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *