U iščekivanju vedrog i toplog proleća, želim sa vama da podelim još jednu ideju za jednodnevni (ili vikend) prolećni izlet – do Valjeva, grada zanimljive istorije i upečatljive arhitekture.

Valjevo je šarmantan grad u spektakularnom okruženju. Nalazi se u Zapadnoj Srbiji, stotinak kilometara jugozapadno od Beograda, blizu Divčibara, u prostranoj kotlini, na ušću reke Gradac u Kolubaru. Sam grad ima oko 60.000 stanovnika, dok opština ima oko 100.000, što ga postavlja u top 10 srpskih gradova po broju stanovnika.

Iako (kao što to obično biva) nedovoljno promovisan, ovaj grad bi mogao da bude jedan od najvećih turističkih centara Srbije.

Atrakcije u Valjevu i okolini

Tešnjar

Tešnjar. Izvor: Mestokojevolim.rs

Tešnjar – stara čaršija u Valjevu, jedinstveno je očuvano gradsko jezgro sa kućama sa početka 19. veka. Sačuvan je veliki broj kuća, dućana i zanatskih radnji i kafana.

Narodni muzej Valjevo

Narodni muzej ValjevoValjevski Narodni muzej bi svakako trebalo da posetite ukoliko se nalazite u Valjevu. Sadrži nekoliko izuzetno zanimljivih stalnih postavki, a 2004. i 2007. godine je bio proglašen za najbolji muzej u Srbiji.

Više na sajtu Narodnog muzeja Valjevo.

Vidikovac Markova Stolica

Markova Stolica. Izvor: Valjevozavas.net

Markova stolica je vidikovac u okviru spomen-parka Vidrak sa panoramskim pogledom na Valjevo i okolinu. Prema legendi, Marko Kraljević je seo da se odmori na vrh brda a njegova stopala su bila u reci Kolubari. On je napravio zaravan koja se sada zove Markova stolica.

Reka Gradac: netaknuta priroda i tradicionalna arhitektura

Valjarica na reci Gradac. Vikipedija

Gradac je reka neobične lepote, idealna za ljubitelje netaknute prirode i aktivnosti u prirodi. Jedna je od najčistijih u Evropi, što dokazuje i prisustvo vidri, koje isključivo nastanjuju čiste reke. Na reci Gradac i u njenoj blizini nalaze se valjarice – vodenice za valjanje vune po kojima je, prema verovanju, Valjevo dobilo ime.

Kula Nenadovića

Kula Nenadovića, Vikipedija

Kula Nenadovića je svakako simbol grada Valjeva. Podignuta je u proleće 1813. godine, pored puta za Šabac, na samoj ivici brda Kličevac. Podigao je Jakov Nenadović uz pomoć sina Jevrema, da bi se tu skladištila municija za potrebe ustanika. Kao graditeljski materijal, korišćen je kamen porušene Vitkovića kule, koja se nekada nalazila kod ušća reke Gradac u Kolubaru.

Više o Kuli Nenadovića: Narodni muzej Valjevo

Brankovina

Brankovina. Izvor: Novosti.rs

Istorijski spomen kompleks Brankovina nalazi se na samo 11 kilometara od Valjeva, kraj puta za Šabac, znamenitapo zaslužnim ličnostima, njihovim spomenicima i zadužbinama. Brankovina je zaštićena kulturnoistorijska celina, sa statusom znamenitog mesta, čiji muzejski sadržaji predstavljju odeljenje Narodnog muzeja Valjevo.

Više o Brankovini: Brankovina.rs, Valjevo za vas

Istraživačko – Rekreacioni kompleks Petnica

U selu Petnica, 5 km od Valjeva, nalaze se Naučno-istraživački kompleks Petnica, sportsko-rekreativni centar sa otvorenim bazenima, kao i jezero Pocibrava, idealno za ribolov i kupanje. Blizu centra se nalazi i Petnička pećina.

Valjevski Manastiri

Manastir Jovanja. Izvor: Valjevozavas.net

U okolini Valjeva nalaze se četiri manastira od većeg kulturno-istorijskog značaja: Lelić, Jovanja, Ćelije i Pustinja. Najstariji od njih, manastir Jovanja datira iz 15. ili početka 16. veka.

Više info o valjevskim manastirima na: Valjevo za vas

Planine u okolini Valjeva

Divčibare. Iz arhive ZS

Divčibare. Iz arhive ZS

Valjevo je okruženo blagim brdima koji predstavljaju oazu čistog vazduha, lekovitog bilja, i šumskog voća. Okolina je sačuvana od industrijalizacije, hrana je zdrava, a mogućnosti za lov i ribolov na okolnim planinskim rekama su velike. U blizini Valjeva je i Divčibare, vazdušna banja na kojoj se ukrštaju vetrovi sa Karpata, iz Panonske nizije i sa Mediterana. Nedaleko od Divčibara nalazi se i Banja Vrujci.

Booking.com

Eduard Jovanovic

Dizajner, web developer i ilustrator. Zaljubljenik u prirodu i putovanja. Osnivač reSabi Media grupe.