Zimovanje na Rtnju

Ako želite da se odmorite, uživate u zimskim čarolijama daleko od gužve i buke, a vaš budžet je osakaćen kao i kod većine građana, možda postoji rešenje i za vas. Naime, na mitskoj planini Rtanj u istočnoj Srbiji, u istoimenom naselju postoji odmaralište, kao i privatan smeštaj.

Celo mesto ima manje od 500 stanovnika a nalazi se u šarmantnoj dolini nedaleko od vrhova ove moćne planine. Naspram njega se nalazi omanja ski staza, a okolina pruža brojne mogućnosti za šetnju, istraživanje prirodnih i kulturnih bogatstava ove planine, a u okviru odmarališta nalazi se i dnevni boravak sa stolovima za stoni tenis i fudbal, kao i diskoteka.

Ukoliko se odlučite da tamo provedete Božićne praznike, obavezno probajte i kuvanu rakiju i vino koji se dele na badnje veče, tokom paljenja badnjaka.

Ukoliko volite da pešačite, prošetajte po samom naselju i otkrićete brojne zanimljive kućice, u okolini možete naći crkvicu skrivenu u šumarku, kao i zatvoreno okno Rtanjskog rudnika.

Iako na ovoj planini nema toliko atrakcija kao na Kopaoniku, Zlatiboru ili Divčibarama, svakako u dobrom društvu može se provesti sjajnih i nezaboravnih nedelju dana (a možda i više), odmoriti se i napuniti baterije za svakodnevne izazove.

Naravno, ova destinacija je zanimljiva za avanturiste tokom cele godine, a brojne misterije čekaju da ih otkrijete. Jedna od njih su neverovatno prave linije vrha Šiljak, zbog koje neki veruju da se ispod njega krije piramida. Uspon do vrha nije ni malo lak ali kao nagradu pruža neverovatne poglede na istočnu Srbiju.

Još jednu atrakciju ali i smeštaj na Rtnju predstavlja Etno centar Balašević sa SPA i wellness sadržajima, sportskim terenima, dva restorana i smeštajnim kapacitetom od 80 ležajeva.

Zanimljivosti u blizini

Na samo 20ak km od Boljevca nalazi se Felix Romuliana, jedan od najznačajnijih arheoloških lokaliteta na teritoriji Srbije. Nešto bliže Rtnju je i Sokobanja, jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u zemlji sa brojnim zanimljivim izletištima. Nešto dalje se nalazi izvor reke Grze (u pravcu Paraćina), a prema severu (prema Boru) nalazi se veličanstveni Lazarev Kanjon i mistična Lazareva (Zlotska) pećina.

Foto galerija

Kako stići

Planina i naselje Rtanj se nalaze u istočnoj Srbiji, u opštini Boljevac, između Paraćina i Zaječara. Najlakši put je autoputem E75 (Beograd – Niš) do Paraćina, gde postoji isključenje za regionalni put Paraćin-Zaječar. Ovim putem se ide do Boljevca, odakle postoje dva puta do Rtnja.

Takođe se može stići iz pravca Sokobanje preko sela Mužinac ili Nikolinac.

Pogledajte još zanimljivosti vezanih za ovu planinu na portalu Jugoistočna Srbija.

Booking.com

Eduard Jovanovic

Dizajner, web developer i ilustrator. Zaljubljenik u prirodu i putovanja. Osnivač reSabi Media grupe.