Aqua park Izvor

Šumadija je jedan od najšarmantnijih krajeva Srbije, a naročito je zanimljiv Aranđelovac sa širom okolinom. Na samom ulazu u grad iz pravca autoputa Beograd-Niš nalazi se Orašac, kulturno-istorijska celina posvećena Prvom srpskom ustanku. Nedaleko od Aranđelovca nalaze se Topola i Oplenac sa mauzolejom i vinarijom srpskih kraljeva iz dinastije Karađorđević. Verovatno je najbolje vreme za većinu izleta po Šumadiji početak jeseni, dok je još toplo, a kada drveće počinje da menja boje.

Orašac

Spomenik Karađorđu i spomen-škola u Orašcu

Spomenik Karađorđu i spomen-škola u Orašcu

U Orašcu je u novembru 1803. godine sklopljen dogovor o kretanju u odsudni boj protiv Turaka, godine, a ustanak je podignut na Sretenje (15. februar) 1804. godine u Marićevića jaruzi. U znak sećanja na ovaj datum podignut je memorijalni kompleks – spomen-obeležje u Marićevića jaruzi, Crkva svetog Vaznesenja Gospodnjeg, škola Prvi srpski ustanak, spomenik voždu Karađorđu i muzej. Orašac je odlukom skupštine Srbije iz 1979. godine kategorisan u znamenito mesto i na taj način svrstan u kulturno dobro od značaja za Republiku Srbiju.

Topola i oplenac

Mauzolej dinastije Karađorđević na Oplencu

Crkva Sv. Đorđa, Mauzolej dinastije Karađorđević na Oplencu

U Topoli su danas na svakom koraku vidljivi tragovi vremena Prvog srpskog ustanka, kada je bila političko i administrativno sedište Srbije. Od utvrđenog Karađorđevog grada ostao je samo Konak sa kulom, u kome se nalazi muzej Voždovih ličnih stvari i oružja iz njegovog vremena. Tu je i crkva Presvete Bogorodice, poznatija kao Karađorđeva crkva. Ova građevina izuzetno je skladna i rustična, sa bogato oslikanom unutrašnjošću.

Na vrhu Oplenca, park-šume iznad Topole nalazi se Mauzolej porodice Karađorđević, moćna petokupolna crkva Svetog Đorđa obložena belim venčačkim mermerom. Njena unutrašnjost je prekrivena mozaicima (40 miliona kockica u 15.000 nijansi).

Ova crkva predstavlja svojevrsnu antologiju srpskog srednjovekovnog freskoslikarstva, budući da se u njoj nalaze kopije fresaka iz šezdesetak srednjovekovnih manastira.

U kompleks Oplenca ulazi se kroz specifičnu stražaru, tipičnu zgradu šumadijskog stila. Letnja kuća Karađorđevića (Petrova kuća) na Oplencu danas je muzej – galerija sa postavkama vezanim za život ove dinastije. Odmah do ovog muzeja nalaze se i Vile kralja Aleksandra i kraljice Marije.

Izvor: TOS

Aranđelovac

Bukovicka Banja Hotel Staro Zdanje

Bukovička Banja, Zapušteni spomenik – hotel Staro Zdanje

Aranđelovac je banjski grad (Bukovička banja) u srcu Šumadije, u dolini između planina Bukulja i Venčac. Unutar grada se nalazi jedan od najlepših parkova u Srbiji, park Bukovičke banje sa nekoliko hotela, kupatila i brojnim skulpturama i fontanama. Tu su i pećina Risovača, vila Karadžić, i hotel Staro Zdanje. Ovog leta pored hotela Izvor otvoren je i najveći aquapark u Srbiji.

Aranđelovac je i ranije bio zanimljiva destinacija, a u poslednjih nekoliko godina broj sadržaja je znatno porastao. Pored novog aquaparka, u okolnim selima niklo je nekoliko etno-sela i restorana, a renovirani su i neki ranije nedostupni sadržaji.

Ukoliko ste u mogućnosti, planirajte i opuštajuću šetnju po Bukulji, ili vožnju do parka na njenom vrhu (lično preporučujem šetnju kroz bukovu šumu), odakle se pruža spektakularan pogled na Aranđelovac i okolinu. Takođe možete da posetite i jezero Garaši, sa druge strane ove planine.

Zbog brojnih zanimljivosti, bilo bi dobro da ovaj izlet bude bar dvodnevni, a jeftin smeštaj moguće je naći u svim ovim mestima. Za one koji sebi mogu da priušte luksuz, predlažem da pogledaju ponudu hotela Izvor u Aranđelovcu.
Booking.com

Eduard Jovanovic

Dizajner, web developer i ilustrator. Zaljubljenik u prirodu i putovanja. Osnivač reSabi Media grupe.