Ada Ciganlija, "more Beograda"

Ada Ciganlija je najpopularnije Beogradsko izletište, ali i zona sa najviše plaža u Srbiji, oko 5 km. Ada Ciganlija je zapravo ostrvo na reci Savi, 4 kilometra južno od centra grada, povezano nasipima sa Čukaričkom i Makiškom obalom, tako da formira veštačko Savsko jezero. Plaže na Adi su šljunkovite, a postoje i betonski i pontonski prilazi vodi.

Ovog leta, Ada Ciganlija je dobila Plavu zastavu, priznanje Evropske komisije za kvalitet i bezbednost plaže, kao i okolnih sadržaja.

Na plažama ima nekoliko desetina spasilačkih punktova, a spasioci koriste i vodene skutere kako bi što brže pritekli u pomoć, a u slobodno vreme stvaraju talasiće kako bi i oni koji ne mogu na more osetili njihove čari.

Celom dužinom obale postoji šetalište, a u blizini su i biciklistička staza, tereni za sve moguće sportove (fudbal, odbojka na pesku, ragbi, golf, roleri, Segway…), brojni kafići i restorani. Postoji nekoliko punktova sa tuševima, česmama i svlačionicama pored plaža, a nešto dublje na ostrvu postoje i brojna mesta za roštilj, ili za piknik u prirodi. Na nekoliko mesta moguće je iznajmiti pedolino ili vodeni bicikl.

Na Adi takođe postoji nekoliko sadržaja za avanturiste: Bandži kran (jedan od najviših u svetu), Paintball i Laser tag arena, kao i Avantura park, u kome se možete šetati po konopcima među krošnjama drveća. Od nedavno postoji i „akvarijum“ u kome možete vežbati ronjenje. Na najudaljenijem delu sa Makiške strane nalazi se i centar za skijanje na vodi.

Na samom kraju Ade, sa ostrvske strane nalazi se i jedinstvena nudistička plaža.

Na Adi postoji i rampa za osobe sa invaliditetom.

Postoji legenda da u Savskom jezeru živi nekoliko džinovskiih somova dužine i do tri metra i težine od nekoliko stotina kila, mada su navodno oni lenji i samo plivaju po dnu, čisteći ga.

Booking.com

Eduard Jovanovic

Dizajner, web developer i ilustrator. Zaljubljenik u prirodu i putovanja. Osnivač reSabi Media grupe.