Palićko jezero

Palićko jezero se nalazi u Severnoj Bačkoj, 8 km od Subotice, i zajedno sa mestom Palić predstavlja jedno od najznačajnijih letovališta u Srbiji. Prosečna dubina jezera je oko 2 metra, a najveća 3,6 metara. Obala jezera je duga oko 17 km i celom svojom dužinom je uređena.

Palićko jezero kao letovalište

Turistički sektor se prostire na 3,8 km2 i ima tri plaže. Pored plaža i kupališta, Palić nudi i druge vidove zabave, sportske aktivnosti, ali i obilazak rezervata prirode, posmatranje ptica, pešačke ture i foto-safari.

Obala je veoma privlačna zbog svojih peščanih sprudova, staza za bicikliste, kao i poligona za učenje vožnje. U okviru centra je i drugi najveći Zoološki vrt u Srbiji sa oko 450 životinja.

Temperatura vode se tokom letnjih meseci kreće između 18 i 25°C. Palić se odlikuje umereno kontinentalnom klimom i prosečno ima oko 2100 sunčanih sati godišnje.

Jezero je bogato ribom što daje priliku i zaljubljenicima u pecanje za aktivan odmor.

U okolini jezera se nalaze brojni kulturno-istorijski spomenici i zanimljivi primerci arhitekture sa kraja devetnaestog i početka dvadesetog veka. Nedaleko od jezera se nalaze i grad Subotica, Ludaško jezero, brojni salaši i druge zanimljivosti.

Vila Lujza na Paliću

Palić kao banja

Palić je između ostalog i banja, koja pruža i mogućnosti za lečenje i oporavak. Jezersko blato je bogato važnim mineralima sa lekovitim osobinama, a izvori mineralne vode imaju temperaturu od 25 °C.

Legenda o nastanku jezera i Istorija ukratko

Postoje legende koje kažu da je jezero ostatak Panonskog mora ali da je ono nastalo od suza pastira Pavla koji je tu napasao svoje stado.

Jezero je nastalo u pradavna vremena kao izdansko iako voda jezera najvećim delom potiče od padavina koje su ispunjavale udolinu. Voda se slivala sa okolnog terena ispirajući natrijum hlorid i tako je jezero postalo slano.

Jezero Palić se u pisanim dokumentima prvi put pominje 1462. godine kao Pali (Paly). Prvi crtež, koji je predstavljao mapu jezera (Paligo Palus) potiče iz 1690. godine.

Više o Paliću možete saznati na Palić.rs ili na Vikipediji.

Prva slika preuzeta sa Palić.rs a druga sa Vikipedije.

Booking.com

Eduard Jovanovic

Dizajner, web developer i ilustrator. Zaljubljenik u prirodu i putovanja. Osnivač reSabi Media grupe.