Plaža Štrand, Novi Sad

Štrand (nemački: plaža) je najveća i najpopulanija plaža u Novom Sadu, i jedna od najpoznatijih u Srbiji. Nalazi se u južnom delu grada, preko puta Ribarskog ostrva, a iznad nje prolazi most Slobode. Plaža je dugačka oko 700 metara, a široka skoro 70, peščana je i jedna je od najuređenijih na celom Dunavu. Na Štrandu leti boravi oko 15.000 posetilaca dnevno.

Organizacija i bezbednost plaže

Za bezbednost kupača i posetilaca brinu spasilačka i redarska služba, a o zdravlju brine dežurni lekar. Na raspolaganju im je 700 kabina, brojni ugostiteljski i zabavni sadržaji za sve uzraste.

Razonoda

Ponudu upotpunjavaju i brojne kulturne i sportske manifestacije kao što je „Etno“- festival kulinarskog umeća, „Dunavska regata TID“, „Novosadski triatlon“, takmičenja u odbojci, košarci, fudbalu, free-climbing-u, skokovima u vodi sa „Mosta slobode“ .

Na štrandu se organizuju kulturne i sportske manifestacije poput „Etno“- festivala kulinarskog umeća, „Dunavske regate TID“, „Novosadskog triatlona“, takmičenja u  košarci, fudbalu, odbojci na pesku, free-climbinga, skokova u vodu sa „Mosta slobode“, i dr.

Kratka istorija novosadskog Štranda

Sredinom 19. veka na levoj obali Dunava postojao je peščani sprud, kojeg su meštani zvali Poloj. On je godinama služio kao pojilo za životinje, od kojih je najviše bilo volova. S razvojem grada, javlja se i potreba za plažom te se Poloj preuređuje u Štenglova dunavska kupatila – švimšule (nemački: škola plivanja).

Kupalište je u početku bilo podeljeno na ženski i muški deo. Uz kupljenu ulaznicu dobijao se i kupaći kostim, mada je većina devojaka dolazilo u sopstvenim kostimima. Za kućni red na švimšulama bio je zadužen upravnik policije koji je odmeravao dužinu suknji na ženskim kupaćim kostimima i vodio računa da se muškarci ne šetaju goli.

Izvori: Wikipedia, Wikimedia, Zelenilo Novi Sad

Slike preuzete od VikipedijeAktron / Wikimedia Commons pod odgovarajućim licencama.

Booking.com

Eduard Jovanovic

Dizajner, web developer i ilustrator. Zaljubljenik u prirodu i putovanja. Osnivač reSabi Media grupe.