Srebrno jezero

Srebrno jezero je verovatno jezero sa najvećim turističkim potencijalom u Srbiji (možda eventualno Palićko može da predstavlja konkurenciju). Nalazi se pored Dunava (pregrađen rukavac), pored gradića Veliko Gradište, dvadesetak kilometara istočno od Požarevca. Sa druge strane Dunava je Rumunija.

Jezero je dugačko oko 14 km, široko do 300 metara i većim delom je okruženo šumom. Od Dunava ga dele dve brane koje filtriraju vodu na prirodan način. Jezero je bogato ribom, te je zanimljivo i ljubiteljima ribolova.

Nedaleko od jezera nalaze se i Ramska tvrđava, Arheološki lokalitet Viminacium, manastiri, Nacionalni Park Đerdap, i brojne druge destinacije koje čine jezero i okolinu zanimljivom za izlete.

Na jezeru postoji jedna „uređena“ plaža (peskovita, ali obrasla travom) i nekoliko manjih plažica. Na glavnoj plaži mogu se iznajmiti pedolini i sandolini, a postoji i bazenčić sa toboganom, mada je pitanje da li radi.

Kod novog hotela koji je u izgradnji na samom šetalištu, nalazi se mini-aqua park za decu, sa par bazena i nekoliko manjih tobogana.

Od smeštaja, tu je jedan stari hotel, dva nova se grade, a tu su i brojne vile kako u naseljima oko jezera, tako i u Velikom Gradištu, od koga se do jezera može stići i peške.

Srebrno jezero - pedolini

 

Booking.com

Eduard Jovanovic

Dizajner, web developer i ilustrator. Zaljubljenik u prirodu i putovanja. Osnivač reSabi Media grupe.